10 Şubat 2014 Pazartesi

Cyril Pedrosa "Three Shadows"

Çizgi romanlar hakkında yazmaya devam edeyim.

Geçtiğimiz hafta okuduğum çizgi romanlardan biri de Cyril Pedrosa'dan Three Shadows'du.
Dilimize çevrilmesini de umduğum bu hikayede karşımıza çıkan asıl soru, kitabın başında da belirtildiği üzere "Çocuğunuzu korumak için ne yaparsınız?" sorusuydu.

Kırsalda, kendi başlarına ve benim aklıma görür görmez ilk "Heidi"'nin dedesinin evini getiren bir evde yaşayan bir ailenin, başlarına dadanan "Üç gölge"den, yani ölümünden (ben yanlış anladıysam lütfen düzeltin) çocuklarını uzak tutma ve koruma çabası anlatılıyor Three Shadows'da.

Mutluluk ve huzur içinde yaşayan bir ailenin, gittikçe korku ve dehşetle sarılan ruhlarının, çocuklarını koruma isteği ile bir maceraya doğru kendilerini atmaları şeklinde de devam ediyor.

Çocuğunu korumak içinde elden ne gelir diye kara kara düşünmeye ve yakınmaya tahammülü olmayan bir baba ve kendince çözüm bulmaya çalışan, gözü kara bir annenin çabaları sonunda varılan son nokta ve üç gölgeden kaçma yolları.

Babasının koruması altında, güvende olabileceği bir diyara doğru yola çıkan Joachim'in, Pedrosa'nın çizimleri ile daha da tatlı hale gelen çocuksu suratındaki ifadelerin okuyucuya yansıtılması, çizimin ve hikayenin başarısını öne çıkarıyor bence. Öyle ki, çizimlere dair şunu ekleyebilirim; kara kalem çizimi olan bu çizgi romanda basitlik ve sadelik öylesine güzel ki, okurken çocukken okuduğum ya da bana okunan ya da bana uydurulan hikayelerdeki çocuksu - nostaljik duyguları yaşadım açıkçası.

Sizi bekleyen sondan ne kadar kaçabilirsiniz? Ölüm ya da kötü şans ne kadar giderseniz sizden uzakta kalır?

Three Shadows'da cevapları bulabilirsiniz.




Hiç yorum yok: