29 Ocak 2015 Perşembe

Glenn Meade "Son Tanık"

"Son Tanık", okuduğum ilk Glenn Meade romanı oldu. Adını sıkça duyduğum halde daha önce okumaya fırsatım olmamıştı.

Balkanlar'ın tarihi en hareketli ülkelerinden Yugoslavya'nın yakın geçmişi üzerinden çıkış noktasını bulan roman, Amerika'da müzisyen eşi Jan ile beraber bebek bekleme sevincini yaşayan Carla'nın, başına gelen bir felaketin ardından geçmişini öğrenmesiyle başlıyor. Silik hatıralardan oluşan bir çocukluk üzerine kurduğu hayatının, bilinmeyen her yönünü, hafızasından silinmiş anne ve babasının anılarını öğrenmesiyle beraber içine düştüğü dram, Carla'yı başka bir kıtanın acı dolu geçmişine götürüyor. Bir yandan yaşadığı felaketin acısını yaşarken, bir yandan doğacak çocuğu için ayakta kalmaya çalışan bir karakter olarak karşımıza çıkan Carla, öte yandan geçmişinin sisle örttüğü günleri berraklaştırmak için azim ve kararlılıkla tehlike dolu bir yola çıkıyor. Haliyle, bir macera romanı olarak ele alınabilecek Son Tanık'ta tedirgin edici bir hava içinde, Carla'nın gerçeği arayışı başlıyor. Tabi uluslararası sorunlara yol açabilecek kadar tehlikeli sularda yüzmeye başlayan Carla'nın dağıttı sisin ardından sadece geçmiş değil, şimdiki zamanın acımasız bilinmeyenleri de çıkıyor.

Yugoslavya'da yaşanan iç savaş ardından, savaşın sadece sürdüğü müddetçe verdiği zararın değil, bireylerin hayatları üzerinden nasıl travmalara ve acılara yol açtığını da irdeliyor kitap. Özellikle Carla'nın annesinin günlüğü üzerinden, mutlu bir ailenin karşılaştığı zor günleri okura yansıtıyor.

Dediğim gibi yazarla beni tanıştıran ilk romandı. Orijinal dilinde okumadığım gerçeğini de göz önünden ayırmayarak söyleyebilirim ki kitaptaki diyaloglar daha iyi olabilirmiş. Bunu olay örgüsünden bağımsız söylüyorum. Bu benim fikrim.

Tarihi, polisiyeyi, macerayı bir kitapta toplayan bir roman Son Tanık.

Not: Doğduğum günden bu güne etrafını savaşın, acının çevirdiği bir coğrafyada yaşayan bir insan olarak, sırf kendi hatırladığım işgalleri, savaşları düşünüyorum da, gerçekten insanlık ne zaman ders alacak? Ne zaman öldürmekten vazgeçecek? Okurken siz de düşünmeden edemeyeceksiniz çünkü nasıl bir dünyada yaşıyorsak yaşınız kaç olursa olsun her zaman hem sürmekte olan bir savaşa, hem de tanık olduğunuz onlarca savaşa dair anılarınız vardır... Uzaydan canlı yayınla uzaya gönderdiği insanla iletişim kurabilen insanoğlu, canlı yayınla savaşı televizyonlardan yayınlayan insanoğlu. Ne gariptir ki hiçbir gelişme acıya son vermeye yetmedi; bir savaşın daha başlamasını engelleyemedi. Yazık. 

Hiç yorum yok: